"IJzige koude houdt invasieve planten niet tegen"

Uitheemse planten blijken geen zeldzaamheid meer te zijn in barre omstandigheden, zoals boven de poolcirkel. Dat blijkt uit onderzoek aan de UAntwerpen. De exoten liften vaak mee met bergsporters en kunnen de inheemse biotoop duchtig verstoren.

Doctoraatsstudent Jonas Lembrechts bestudeerde de plantengroei op de bevroren bergen in de streek Lapland in Noorwegen. Tot nu toe werden bergen, beschermd door het koude klimaat, aanzien als een van de laatste oorden zonder exotische plantensoorten. Het onderzoek toont echter aan dat zelfs boven de poolcirkel, met eindeloze nachten en korte zomers, exoten geen zeldzaamheid meer zijn.

De natuur kan volgens de doctorandus bovendien slecht om met de komst van de exoten. "Terwijl hun aanwezigheid in het dal beperkt blijft tot de wegbermen, zwermen ze boven in de bergen gemakkelijker uit in de onverstoorde vegetatie. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een lagere weerbaarheid. De bergplanten in het hoge noorden zijn niet voorbereid op het binnendringen van competitieve, flexibele soorten uit het dal. Ook de hoge variatie aan leefgebieden boven in de bergen kan verklaren waarom de exoten er altijd wel een plekje vinden waar ze goed kunnen groeien."

De uitheemse planten komen op de barre locaties door toedoen van de mens. "De exoten beginnen hun veroveringstocht aan de voet van de berg en volgen onze wegen en wandelpaden tot boven, verscholen in de modder die vasthangt aan onze auto's en schoenen", meent Lembrechts. Volgens hem moeten bergbeklimmers en wandelaars zich dan ook bewust zijn van de meeliftende exoten. Hij raadt aan om wandeluitrusting telkens grondig te poetsen en alle modder te verwijderen.

De resultaten van het onderzoek worden in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE gepubliceerd.