"Ik deel de woede van de ontslagen werknemers"

Premier Elio Di Rupo (PS) vindt het onaanvaardbaar dat in ons land een aantal multinationals de deuren sluit, zoals Heinz in Turnhout en Saint-Gobain in Wallonië. Dat heeft hij gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Ook minister van Werk, Monica De Coninck (SP.A) heeft haar bezorgdheid geuit.

"Ik begrijp de gevoelens van de getroffen werknemers en ik deel hun woede", reageerde de premier in de Kamer. "Het is onaanvaardbaar dat de bedrijven gaan voor winstmaximalisatie zonder rekening te houden met de sociale gevolgen voor de werknemers."

Di Rupo wijst erop dat de regering vorig jaar al 1 miljard euro geïnvesteerd heeft in jobcreatie en innovatie. Voor de komende jaren verwees hij naar de afspraken in het concurrentiepact.

Ook minister van Werk Monica De Coninck (SP.A, kleine foto) noemde de ontslagen "schandalig". "Dit lijkt heel erg op een brute besparing in een mooi en vooral rendabel bedrijf", aldus De Coninck. "We hebben dat de laatste tijd al vaker gezien, dat zelfs rendabele bedrijven sluiten om te verhuizen naar andere plaatsen waar ze nog meer winst kunnen maken. Dan vraag je je af waarom ze die ingrepen doen."