"Ingaan tegen pesten zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn"

"De wereld kent zoveel onrecht dat ik niet kan verhelpen, maar aan dit onrecht kon ik zelf iets doen." Zo reageert Elzemarijn Daniëls op de reportage gisteravond in "Volt" waarin ze het als toevallige passant aandurfde een bende pestkoppen op hun plaats te zetten hoewel ze niet wist dat alles in scène was gezet. "Ik kreeg een adrenalineboost en besloot in te grijpen."

Het debatprogramma "Volt" wijdde gisteravond aandacht aan het thema pesten. Bij wijze van proefondervindelijk onderzoek, huurde het programma enkele jonge acteurs in om op openbare plaatsen een pestsituatie na te spelen en vervolgens na te gaan hoe toevallige passanten reageren. Telkens werd één "slachtoffer" door enkele jongens omsingeld en vervolgens verbaal en fysiek lastiggevallen.

Veel voorbijgangers besteden wel aandacht aan het tafereel, maar de meesten lopen zomaar voorbij. Behalve Elzemarijn Daniëls. Zij stapt zonder schroom op de pestkoppen af en wijst hen terecht. Graag hadden de makers van "Volt" haar achteraf voor haar moedige daad bedankt, maar helaas waren ze vergeten haar naam te vragen. Dankzij een oproep op tv en de reacties die bij "Volt" binnenliepen, slaagde deredactie.be erin haar aan de lijn te krijgen.

"Als ik zoiets zie, word ik kwaad"

"Het gebeurde enkele weken geleden in het metrostation onder de Groenplaats in Antwerpen", vertelt ze. "Ik was net terug van een skivakantie en was toevallig op weg naar de supermarkt. Plots merkte ik het groepje op. Enkele jongens trokken aan de rugzak van een andere jongen en vielen hem lastig. Ik zag verschillende mensen kijken, maar niemand deed iets. Toen ik merkte dat de jongens hun slachtoffer filmden, was voor mij de maat vol."

"Ik kreeg een adrenalineboost en besloot in te grijpen. Als ik zoiets zie, word ik kwaad. De wereld kent zoveel onrecht dat ik niet kan verhelpen, maar aan dit onrecht kon ik zelf iets doen. Natuurlijk weet je nooit zeker waarin je terechtkomt, maar er waren nog mensen in de buurt en de jongens leken jonger dan ik. Mocht ik 's nachts alleen op straat van een vechtpartij getuige zijn, zou ik waarschijnlijk eerst de politie bellen."

"Na een tijdje lieten de pestkoppen hun slachtoffer gaan. Daarmee was de kous voor mij af en ik liep verder. Toen kwamen de programmamakers achter me aan om me de ware toedracht van de zaak te vertellen. Ik heb begrip voor wat ze hebben gedaan. Ik voel mij niet in de zak gezet."

"Heel raar om mijn gezicht op tv te zien"

"Ik heb de reportage gisteren bij vrienden bekeken want ik heb zelf geen tv. Toen we nadien de oproep zagen met de vraag of iemand wist wie ik was, hebben mijn vrienden meteen een mail gestuurd. Het was heel raar om mijn gezicht plots op tv te zien."

"Momenteel word ik door iedereen en alles geloofd en geprezen om wat ik heb gedaan. Alsof ik iets hoogst uitzonderlijk heb gepresteerd. Eigenlijk zou ingaan tegen pesten juist heel vanzelfsprekend moeten zijn."

Deze namiddag ging "Volt"-presentator Kobe Ilsen op bezoek bij Elzemarijn om haar persoonlijk te bedanken. Een verslag daarvan is vanavond te zien in "Het journaal" . De bewuste reportage kunt u hieronder bekijken:

Meest gelezen