"Rusland moet Oekraïense grenzen respecteren"

Het Europees Parlement roept de internationale gemeenschap op om zowel op korte als op lange termijn financiële hulp te bieden aan Oekraïne. Ook moet Rusland de Oekraïense grenzen respecteren, vinden de volksvertegenwoordigers, maar volgens Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen, wil dat niet zeggen dat de resolutie die vandaag daarover werd goedgekeurd tegen Moskou gericht is.

De politieke crisis in Oekraïne bracht de voorbije dagen en weken aan het licht dat het land in zware financiële nood zit. Oekraïne zou tot 35 miljard dollar nodig hebben om zijn economie draaiende te houden, zijn munt te ondersteunen en zijn leningen terug te betalen.

Daarom, zo zei het Europees Parlement donderdag, moeten de EU en de internationale financiële instellingen Kiev al op korte termijn te hulp schieten met een "financieel reddingspakket". Ook op lange termijn moet er hulp geboden worden, zodat de noodzakelijke hervormingen doorgevoerd kunnen worden. Volgens Straatsburg moet de Europese Unie de leiding nemen bij het organiseren van een donorconferentie.

In hun tekst herinneren de volksvertegenwoordigers Rusland eraan dat het in 1994 het Boedapest-memorandum ondertekende, wat het verplicht de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Na de militaire oefeningen die het Russische leger gisteren uitvoerde en de wetenschap dat Moskou de Russische minderheid in Oekraïne wil beschermen, staan de zenuwen in het Westen gespannen.

Toch is dit onderdeel van de resolutie niet tegen de Russen gericht, stelt de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD). "Integendeel. Rusland is en blijft een belangrijke gesprekspartner in de regio, voor ons en voor Oekraïne. Dit gaat niet over touwtrekken tussen Oost en West. Dit gaat over de toekomst van Oekraïne."

Volgens Verhofstadt moeten ook de Russen in de Krim zien dat de transitieregering in Kiev er ook voor hen is. Nu het ook op het Oekraïense schiereiland bijzonder onrustig is, "is de situatie daar onder controle krijgen ongetwijfeld de eerste grote uitdaging voor de regering", luidt het.

Behalve de presidentsverkiezingen op 25 mei, moet Oekraïne ook wetgevende verkiezingen organiseren, vindt het Europees Parlement. Die moeten voor het einde van het jaar plaatsvinden.