"Syrië-ronselaars" voor de raadkamer

De 12 mensen die de voorbije dagen zijn opgepakt op verdenking van het ronselen van Syriëstrijders moeten morgen voor de raadkamer verschijnen. Dat heeft het parket bevestigd. Datzelfde parket heeft intussen voor de vierde dag op rij huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar Syrië-ronselaars.

De 12 reeds opgepakte of aangehouden verdachten moeten morgen voor de raadkamer verschijnen. Het is echter nog niet duidelijk of de zitting zal doorgaan. Verscheidene advocaten hebben uitstel aangevraagd.

Ook vanmorgen zijn de speurders binnengevallen op een zevental adressen. Zeven verdachten zijn opgepakt voor verhoor. Nadat ze ondervraagd zijn, zijn ze opnieuw vrijgelaten.

Het federaal parket verdenkt de verdachten ervan dat ze tussen 2012 en begin dit jaar jongeren hebben geronseld om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog of dat ze hulp hebben geboden aan jongeren die naar Syrië zouden vertrekken.

Sinds maandag zijn er een 50-tal huiszoekingen verricht, onder meer in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en op andere plaatsen in het land. Van de 35 mensen die maandag en dinsdag zijn opgepakt, werden er uiteindelijk 12 aangehouden. Vijf verdachten zijn voorwaardelijk vrijgelaten.