Cameraschild controleerde al 1,1 miljoen wagens in West-Vlaanderen

Het West-Vlaamse cameraschild controleerde al 1,1 miljoen wagens, en noteerde 2.500 hits. Dat antwoordde provinciegouverneur Carl Decaluwé op een vraag van Peter Herman (N-VA) en Axel Weydts (SP.A)

Het schild met slimme ANPR-camera's die nummerplaten kunnen lezen, werkt inmiddels al een aantal maanden en rendeert ook. De grenscriminaliteit daalde aanzienlijk, op een kleine opstoot in december na.

Momenteel staan er al een 23-tal camera's en die controleerden reeds meer dan een miljoen wagens. "Je moet eens uitrekenen hoe je dat zou doen met mankracht", merkt Decaluwé op. De gouverneur laat het daar niet bij en vraagt om alert te blijven en de inspanningen aan te houden. Dit jaar moet het aantal camera's nog opgetrokken worden naar 34. "En ik zie in vele beleidsplannen van steden en gemeenten dat er geld is uitgetrokken voor meer camera's", stelt hij vast.

Inmiddels is er ook een provinciale server waar alle datagegevens ingestopt kunnen worden. Die server wordt op dit moment nog verfijnd met zoekfuncties en aangevuld met zwarte lijsten.

Op 29 april organiseert de gouverneur een studiedag in Komen in Henegouwen voor alle betrokken diensten in de brede grensregio. Niet enkel om de problematiek van de grenscriminaliteit aan te kaarten, maar ook om de nieuwste technologische ontwikkelingen toe te lichten en de uniformiteit in de werking te versterken.