Daders kunstroof Rotterdam krijgen in beroep lagere straffen

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn de daders van de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam in beroep veroordeeld tot lagere celstraffen.

Radu Dogaru, een van de organisatoren van de roof, is nu veroordeeld tot 6 jaar celstraf. Zijn maat Darie tot 5 jaar en 4 maanden. In november vorig jaar werden beiden door de rechter nog tot 8 jaar en 6 maanden celstraf veroordeeld. De nieuwe straf wordt nog verminderd met hun voorarrest. De twee zitten al 13 maanden in de gevangenis.

De motivering van de rechter is niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk heeft de verlaging te maken met het nieuwe strafrecht dat sinds 1 januari in Roemenië van kracht is. Daarin zijn vrijwel alle straffen naar beneden bijgesteld.

De rechtszaak tegen de overige vier verdachten in de kunstroof van de eeuw, onder wie de moeder van Radu Dogaru, is nog steeds niet afgerond. De gestolen schilderijen zijn volgens onderzoekers verbrand.