Duitse oud-president Wulff vrijgesproken van corruptie

Een rechtbank in de Duitse stad Hannover heeft de vroegere Duitse president Christian Wulff vrijgesproken van corruptie. De 54-jarige Wulff trad twee jaar geleden af na beschuldigingen dat hij gunsten aanvaardde toen hij in functie was.

De zaak ging twee jaar geleden aan het rollen. Het parket wreef Wulff aan dat hij zich in 2008, als minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen, door medebeklaagde en filmfinancier David Groenewold een wezenlijk deel van de kosten liet betalen voor een bezoek aan het Oktoberfest in München. Het ging om zowat 720 euro voor hotel, maaltijden en babysits. Als tegenprestatie zou Wulff lobbyen bij de top van het concern Siemens om een film van Groenewold te financieren.

Wulff ontkende de beschuldigingen, maar zijn positie als president van Duitsland werd onhoudbaar nadat het parket van Hannover gevraagd had om de opheffing van zijn immuniteit wegens verdenking van corruptie. Op 17 februari 2012 trad hij af, na 598 dagen staatshoofd te zijn geweest.

De rechtbank van Hannover vindt de aanklacht tegen Wulff nu ontoereikend. De corruptie is niet bewezen, luidt het. Uit de zakelijke contacten ontwikkelde zich een vriendschap tussen de twee: "Ze waren elkaars raadgever in moeilijke tijden." De rechter voegde eraan toe dat Wulff recht heeft op een schadevergoeding voor het opgelopen leed.