Eric Gubel nieuwe directeur Jubelparkmuseum

Eric Gubel is de nieuwe tijdelijke directeur van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, beter bekend als het Jubelparkmuseum. Hij volgt Michel Draguet op die onlangs opstapte. Gubel wil vooral werk maken van een betere infrastructuur voor het verkommerde museum.

Eric Gubel is door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard (PS) officieel voorgesteld als de nieuwe directeur. Hij volgt Michel Draguet op, die 3,5 jaar lang algemeen directeur ad interim was.

Gubel, doctor in de kunstgeschiedenis en archeologie en professor aan de VUB, werkt sinds 1999 in het Jubelparkmuseum. Sinds 2000 staat hij er aan het hoofd van het departement Oudheid. Hij werkte ook in het Louvre in Parijs voor het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Hij werkte ook samen met Unesco.

Gubel: "Ik geloof eerder in een directie dan in een directeur-generaal"

"Ik wilde een interne oplossing vinden en voor de functie van directeur een persoon benoemen wiens kwaliteiten die de steun krijgt van zoveel mogelijk mensen", zei staatssecretaris Courard. Dat is een duidelijke stijlbreuk, want Gubels voorganger Draguet was zere omstreden bij het personeel.

Gubel wil in de eerste plaats communiceren met zijn collega's. "Ik denk dat ik in een goede positie zit om met collega's die intussen ook heel veel ervaring hebben opgedaan, de dynamiek aan de gang te houden", zei Gubel aan Radio 1. "Ik geloof eerder in een directie dan in een directeur-generaal. Ik wil in de eerste plaats mensen aan het woord laten vooraleer gezamenlijke beslissingen te nemen."

Hoe lang Gubel aan het hoofd zal staan van het Jubelparkmuseum, is niet duidelijk, maar zijn directie ad interim zal op zijn minst duren tot enkele maanden na de verkiezingen. "Dat is genoeg om een balans op te maken van waar we op dit ogenblik staan. Genoeg ook om collega's te ontmoeten en gerust te stellen."