Hoeveel dieren worden er gedood in Europese dierentuinen?

De dood van giraf Marius eerder deze maand, in de dierentuin van Kopenhagen, veroorzaakte wereldwijd ophef. Het euthanaseren van dieren gebeurt echter vaak in Europese dierentuinen en is noodzakelijk om inteelt te vermijden. Leslie Dickie van de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria zegt dat het gaat over 3.000 tot 5.000 dieren per jaar, "van kikkervisjes tot giraffen". Dat meldt de BBC.

Bengt Holst van de dierentuin van Kopenhagen zegt dat het gebeurt als het nodig is, en dat het gemiddeld om 20 tot 30 dieren per jaar gaat. Daarbij zijn ook kleinere dieren gerekend, niet alleen de "charismatische megafauna" die de headlines van het nieuws kunnen halen, zoals giraf Marius. De praktijk past in het Europese kweekprogramma. De voorbije jaren heeft de dierentuin van Kopenhagen zo al luipaarden, tijgers, beren, antilopen en nijlpaarden laten inslapen. Een week voor Marius' dood euthanaseerde het nog twee leeuwen.

Volgens de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria gaat het in heel Europa om 3.000 tot 5.000 dieren, "van kikkervisjes tot giraffen", aldus bestuurder Leslie Dickie. En enkel de grotere dieren zoals leeuwen, giraffen en beren? "Waarschijnlijk minder dan een paar honderd," zegt ze. De cijfers zijn niet sluitend, omdat dierentuinen vaak niet vermelden of een dier gestorven is omdat het ziek was of vanwege kweekredenen.

Experts wijzen erop dat er beter spaarzaam wordt omgegaan met informatie over de kwestie, omdat het gemakkelijk wordt verdraaid. "De kop "Dierentuinen doden elk jaar duizenden dieren" is misleidend. Als we ooit zouden moeten overwegen om een gorilla te euthanaseren, zou dat wellicht veel meer protest en opinieartikels uitlokken dan 10.000 ratten," aldus Simon Tonge van de Britse dierentuinorganisatie South West Environmental Parks.

Het succes van het Europese kweekprogramma leidt onvermijdelijk tot een surplus aan dieren, en daar moet een oplossing voor gezocht worden. Tenzij de Europese dierentuinen de Amerikaanse gewoonte om contraceptie te gebruiken tegen surplus overnemen, zal euthanasie nodig zijn.