Juncker officieel kandidaat voor Europees Commissievoorzitterschap

Voormalig Luxemburgs premier Jean-Claude Juncker heeft zich nu officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Europese Commissie voor de Europese Volkspartij (EVP). Hij krijgt onder meer de steun van de Duitse bondskanselier Merkel en de partij Nea Dimokratia van de Griekse premier Samaras. Hun steun maakt van Juncker meteen een topkandidaat.

Tot 5 maart kunnen geïnteresseerden binnen de Europese Volkspartij hun kandidatuur indienen. Eerder deed de Letse oud-premier Valdis Dombrovskis dat al, en onder meer de Franse eurocommissaris Michel Barnier zou ook nteresse hebben getoond. Op 6 en 7 maart verzamelt de Europese Volkspartij in Dublin om daar hun kandidaat-commissievoorzitter te kiezen.

Bijna alle Europese politieke partijen schuiven iemand naar voren om huidig commissievoorzitter José Manuel Barrosso op te volgen. De liberale fractie heeft onze oud-premier Guy Verhofstadt aangeduid. De Duitser Martin Shultz wordt zaterdag in Rome de officiële kandidaat voor de socialisten. De Europese groenen vaardigen een duo af: José Bové en Ska Keller.

Enkel de politieke familie die zich verenigt rond de Britse conservatieven weigert principieel een kandidaat aan te duiden. Ze protesteren hiermee tegen het "federalistische karakter" van het proces.