Nieuwe machthebbers Oekraïne vormen coalitie

In de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft het parlement ingestemd met de vorming van een coalitieregering. De vroegere minister van Economie Arseni Jatsenjoek (foto) is voorgedragen als premier. De zitting van het parlement was rechtstreeks op televisie te zien.

De coalitie bestaat vooral uit de vroegere oppositiepartijen Vaderland van ex-premier Joelija Timosjenko, Udar van presidentskandidaat Vitali Klitsjko en Vrijheid van de rechtse populist Oleg Tjagnibok.

De nieuwe Oekraïense premier Jatsenjoek kreeg 371 van de 417 stemmen achter zijn naam. In zijn speech waarschuwde hij voor de "onpopulaire maatregelen die nodig zullen zijn om uit de crisis te geraken. Ons land staat op het punt van een economische en politieke instorting."

Jatsenjoek zei voorts dat de territoriale integriteit van Oekraïne onder druk stond en hij beloofde dat hij zou werken aan een associatieverdrag met Europa en het behoud van de Krim in Oekraïne. Hij drong bij Rusland aan op samenwerking met Oekraïne. De speech van Jatsenjoek werd op luid applaus onthaald.

De 39-jarige Jatsenjoek is pro-Europees en is een trouwe volgeling van de vroegere premier Joelia Timosjenko. Hij leidde de fractie van haar Vaderlandspartij in het parlement. Op 25 mei zijn er vervroegde presidentsverkiezingen in Oekraïne.