Politici brengen op Twitter hulde aan Jan Hoet

Op de microblogsite Twitter hebben verschillende politici hun medeleven betuigd met de familie van de overleden kunstkenner Jan Hoet. Onder anderen Joke Schauvliege en Elio Di Rupo eren Jan Hoet voor zijn werk als wegbereider van de beeldende kunsten in ons land.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege meldt : "Jan Hoet was mateloos in zijn liefde voor de kunsten, als kunstkenner, curator, internationaal museumdirecteur, en spreker".

Ook premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters verstuurden al een tweet over het overlijden van de kunstkenner: "De Belgische kunstwereld verliest een vader, sterkte aan familie en vrienden van Jan Hoet", aldus Di Rupo. Peeters: "Afscheid van Jan #Hoet. Altijd kritisch, wereldvermaard, controversieel. Pionier voor verschillende generaties Vlaamse kunstenaars. Vakman."

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) tweet: "Jan Hoet overleden, kunstpaus, veelzijdig talent, ambassadeur Vlaamse kunst, hart op de tong, dankbaar vr wat hij a d gemeenschap gaf".

Federaal Open VLD-minister Alexander De Croo: "'KUNST staat helemaal haaks, want zoeken, wroeten, ... discussies, vragen stellen maar heeft nooit met compromissen te maken' RIP Jan Hoet". Zijn collega van Justitie Annemie Turtelboom: "Jan Hoet is niet meer. Van chambres d'amis tot Kassel en Guggenheim: een creatieve Vlaming om eeuwig te koesteren".

Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael vult aan: "Met Jan Hoet verliest de hedendaagse kunst een gepassioneerd bezieler. Prachtherinneringen aan een eigenzinnig & rusteloos man. Grote meneer".

Ook verschillende Vlaamse parlementsleden hebben al gereageerd via de microblogsite. Yamilla Idrissi (SP.A): "Dag grote kunsten mijnheer je gaf vlaanderen kleur. merci! #RIPhoet". Veli Yüksel (CD&V): "Diep respect, medeleven aan nabestaanden, RIP Hoet".

Ook Antwerps CD&V-schepen Philip Heylen reageert via Twitter: "Jan #Hoet, de man die zijn volk naar hedendaagse kunst leerde kijken: verfrissend, provocerend maar met passie voor kunst! ".

De CD&V Afdeling Gent betreurt in een mededeling het overlijden van kunstkenner Jan Hoet en herinnert eraan dat hij zich als "civil servant" in 1994 engageerde als lijstduwer voor de lokale verkiezingen.

Jan Hoet nam namens de toenmalige CVP als lijstduwer deel aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1994. Hij werd verkozen als gemeenteraadslid, maar nam zijn mandaat niet op.

Meest gelezen