Qantas schrapt 5.000 banen

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft woensdag dramatische cijfers bekendgemaakt over het laatste halfjaar van 2013. De maatschappij leed een verlies van omgerekend zo'n 165 miljoen euro en heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het tij te keren. De komende 3 jaar gaan 5.000 banen verloren, ongeveer 15 procent van het totale personeelsbestand.

Qantas was tot voor kort nagenoeg alleenheerser op de Australische markt, maar heeft flink te lijden onder de opkomst van Virgin. Die maatschappij boekte in het tweede halfjaar van 2013 een winst van 84 miljoen euro. Dat is een stijging van liefst 40 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar ervoor. Om niet ten onder te gaan in de concurrentiestrijd wil de Qantas de komende drie jaar zo'n 1,3 miljard euro gaan besparen.

Naast het schrappen van banen op alle niveaus gaat het bedrijf ook tientallen vliegtuigen verkopen en de aankoop van nieuwe toestellen uitstellen. Qantas wil ook zijn geleasede terminal in Brisbane weer van de hand doen, wat ruim 70 miljoen euro zou opleveren.

Qantas heeft de Australische regering proberen overtuigen dat het bedrijf financiële steun verdient. Het bedrijf wil ook dat de regels voor buitenlandse investeringen versoepeld worden, om vers geld aan te trekken. Nu mag maximum 49% van het bedrijf in buitenlandse handen zijn. Volgens Qantas maakt dat de concurrentiestrijd met Virgin, dat grotendeels het bezit is van drie buitenlandse en bovendien door overheden gesteunde maatschappijen, erg moeilijk. CEO van Qantas Alan Joyce noemt de Australische binnenlandse markt "verstoord door het Australische beleid". Dat meldt de BBC.