Scenarist Carl Joos: "Nu is het echt darts"

Terwijl een deel van de ploeg van "The broken circle breakdown" in Los Angeles nagelbijtend uitkijkt naar de Oscarnacht, zitten de meeste medewerkers thuis in spanning te wachten. "Nu is het echt darts", zegt scenarist Carl Joos, die het toneelstuk bewerkte tot de film.

Carl Joos kent het verhaal van "The broken circle" door en door, want hij bewerkte het succesrijke toneelstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels tot een filmscript. Dat deed hij al op een nacht in 2009, net nadat hij in het theater van zijn sokken was geblazen.

Hij was naar het stuk gaan kijken op vraag van Felix Van Groeningen, die zelf danig onder de indruk was, maar zich afvroeg of er ook een film kon inzitten. "Het stuk was alleen nog maar in Blankenberge te zien, dus daar ben ik dan met mijn vrouw naartoe gereden", vertelt Joos in "Café Corsari". "Daarna hebben we met roodbetraande ogen zitten napraten met Johan Heldenbergh."

Op de terugweg naar huis kwamen de ideeën voor een filmversie al opzetten. "Ik ben diezelfde nacht nog achter de computer gekropen om te beginnen schrijven aan een synopsis."

Toch was het geen makkelijke klus, geeft hij toe. "In het theater vertellen twee acteurs over een kind dat je nooit te zien krijgt. Je moet een manier vinden om dat op het scherm over te brengen".

Joos schreef het filmscenario samen met Van Groeningen. De regisseur wacht nu in Los Angeles op de Oscarnacht. Joos kreeg vandaag nog een mail van hem. "Tension is mounting", stond erin.