Spanning op de Krim loopt op

De Oekraïense interimpresident Oleksandr Toertsjinov heeft de Russen opgeroepen om hun marinebasis op de Krim niet te verlaten. “Alle troepenbewegingen, en zeker diegene die het territorium doorbreken, zullen als militaire agressie beschouwd worden, zei de waarnemend president in het parlement. Het parlement van de Krim wordt sinds vanmorgen bezet. Rusland organiseert intussen grootschalige militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne.

Twee groepen van een tiental gewapende mannen bestormden en bezetten vanmorgen het parlement en enkele regeringsgebouwen in Simferopol, de hoofdstad van de autonome Krimrepubliek. Waarschijnlijk gaat het om pro-Russische demonstranten. Ze droegen zwarte en oranje linten (een Russisch overwinningssymbool tijdens WO II) en hebben de Russische vlag gehesen. Vooralsnog hebben ze geen eisen bekendgemaakt.

Toertsjinov riep in het parlement op tot kalmte na de gebeurtenissen op de Krim. De interimpresident had het over een belegering van gebouwen door “criminelen in militaire outfit”. Nog volgens Toertsjinov heeft hij de veiligheidsdiensten de opdracht gegeven om alles te doen wat nodig is om de burgers op de Krim te beschermen.

Minister van Binnenlandse Zaken ad interim Arsen Azakov verklaarde dat de politie in verhoogde staat van paraatheid verkeert en de buurt van het gebouw heeft afgesloten "om een bloedbad onder de burgerbevolking te vermijden". De politie laat geen extremistische daden toe", luidt het op zijn Facebookpagina. Nog volgens Azakov zijn de "provocateurs onderweg". Hij roept op om het "hoofd koel te houden". Premier Anatoli Mogiljov van de autonome Krim-republiek kondigde op zijn beurt aan dat hij gaat onderhandelen met de bezetters van de overheidsgebouwen.

"Militaire agressie"

De Oekraïense interimpresident riep vanmorgen in het parlement de Russische troepen op de Krim op om hun marinebasis niet te verlaten. Rusland huurt in de havenstad Sevastopol, in het zuiden van het schiereiland een basis voor zijn Zwarte Zeevloot. “Alle troepenbewegingen, en zeker diegene die het territorium doorbreken, zullen als militaire agressie beschouwd worden", aldus Toertsjinov.

Maar Rusland heeft duidelijk andere plannen. De Russische president Vladimir Poetin heeft het Russische leger opgedragen grootschalige oefeningen te houden in het westen van Rusland, vlak bij de grens met Oekraïne.

Meer dan 150.000 soldaten zullen eraan deelnemen. Volgens het Russische persbureau Interfax heeft Rusland ook zijn vloot jachtbommenwerpers in het westen van het land en de gevechtsvliegtuigen aan de grenzen met Oekraïne in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

AFP ImageForum

"Begin van regionaal conflict"

De gebeurtenissen op de Krim lokken bezorgde reacties uit in de rest van Europa. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski (kleine foto) noemde de bezetting van de regeringsgebouwen “een drastische stap”. Hij waarschuwde de betrokkenen dat ze een zeer gevaarlijk spel aan het spelen zijn. “Dit is hoe een regionaal conflict begint.”

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel, momenteel op bezoek in het Verenigd Koninkrijk, uitte haar bezorgdheid en waarschuwde dat het uiteenvallen van Oekraïne moet vermeden worden. Ook NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dringt er bij Rusland op aan om geen enkele actie te ondernemen die de spanning zou kunnen doen escaleren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry waarschuwde Rusland dat een militaire interventie in Oekraïne een "grote vergissing" zou zijn.

De belegering van het parlementsgebouw volgt één dag na hevige onlusten op het Oekraïense schiereiland waar etnische Russen de meerderheid van de bevolking uitmaken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag verstaan dat het de rechten van de Russische bevolking in Oekraïne "fel en zonder compromissen" zal verdedigen. "De schendingen op grote schaal van de mensenrechten in Oekraïne zijn een grote bron van bezorgdheid."

AP

"Janoekovitsj in sanatorium"

Intussen zou de president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, weer opgedoken zijn. Volgens het gezaghebbend Russische nieuwsagentschap RBK is Janoekovitsj gezien in een hotel in Moskou en zou hij zich nu in een sanatorium van het Kremlin, net buiten de stad bevinden. Janoekovitsj is sinds zaterdag niet meer in het openbaar gezien.

Janoekovitsj liet vanmorgen in een verklaring aan een aantal Russische persbureaus laten weten dat hij zich nog steeds beschouwt als de legitieme president van Oekraïne. “De bevolking in het zuidoosten en het oosten van het land zal nooit de wetteloosheid aanvaarden van leiders die aangesteld zijn door een bende herrieschoppers.”

Volgens het Russische persbureau Interfax heeft Rusland heeft positief geantwoord op de vraag van Janoekovitsj om persoonlijke bescherming te krijgen zolang hij zich op Russisch grondgebied bevindt.

Meest gelezen