Stakers Agfa-Gevaert blokkeren toegang voor werkwilligen

Stakers bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert hebben in Mortsel werkwillige bedienden en kaderleden de toegang tot het bedrijf ontzegd. Er werd een deurwaarder gestuurd om vaststellingen te doen, maar de staking werd tot nu toe niet met een dwangbevel gebroken. De sites in Mortsel en Westerlo liggen stil.

Sinds vorige week donderdag wordt er gestaakt bij de arbeiders van Agfa uit onvrede over hervormingen van de brugpensioenregeling. Bedienden en kaderleden werden tot en met woensdag wel toegelaten, maar vandaag mochten ze niet binnen van de stakers. "De toegang werd voor iedereen verhinderd, wat we betreuren", aldus de communicatiedienst van Agfa. "Naast het recht op staking is er ook het recht op werken. We hebben stappen ondernomen om dat in orde te brengen." De directie adviseerde de werkwilligen om huiswaarts te keren. Of ze morgen binnen zullen mogen, is niet bekend.

Volgens ABVV-secretaris Bruno Verlaeckt was de actie een spontane reactie van de arbeiders. "Vorige week kwam er een oproep van de bediendebonden om mee te staken naar aanleiding van de zestien ontslagen bij de Graphics-afdeling. Onze mensen zagen dat er ondanks de oproep geen aansluiting is, en je zou je kunnen zeggen dat ze uit zichzelf de solidariteit wilden opdringen."

Het arbeiderspersoneel kan tot en met vrijdag stemmen over een herwerkt cao-voorstel over de brugpensioenregeling. De uitslag ervan wordt vrijdagavond verwacht. Door de blokkade zijn er momenteel geen activiteiten bij Agfa-Gevaert in Mortsel en Westerlo, uitgezonderd een minimumbezetting om het productiepark van schade te vrijwaren.