Syrië arresteert familie van opposanten die aan vredesconferentie deelnamen

Syrië heeft familieleden van opposanten, die in januari deelnamen aan de vredesconferentie voor Syrië in Zwitserland, opgepakt en opgesloten. Dat heeft het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

In een mededeling eist het State Department dat het regime in Damascus "iedereen die onterecht werd opgepakt onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaat". De Verenigde Staten zijn "verontwaardigd door informatie die gewag maakt van de arrestatie door het regime-Assad van familieleden van de delegatie oppositieleden bij de Genève II-onderhandelingen".
Die conferentie ging op 22 januari van start en de onderhandelingen tussen de regering en de oppositie duurden tot 15 februari, zonder resultaat te boeken. Volgens Buitenlandse Zaken in Washington werden de afgevaardigden voor die onderhandelingen door het Syrische regime afgeschilderd als "terroristen" en werden hun "goederen in beslag genomen".
"Door familieleden van de oppositie-afgevaardigden die aan Genève II deelnamen tot doelwit te nemen, daagt het regime niet alleen de internationale gemeenschap uit, maar probeert het ook de legitieme aspiraties van het Syrische volk te breken", luidt het voorts.
 

lees ook