Toch ook een biologische klok bij mannen?

Wetenschappelijk onderzoek wijst op het bestaan van een biologische klok bij mannen. Kinderen van vaders ouder dan 45 krijgen in hun latere leven vaker te maken met psychologische problemen. De cijfers liegen er niet om: 25% meer kans op manische depressiviteit, 13 keer meer kans op ADHD en meer dan dubbel zoveel kans op een drugverslaving, dat in vergelijking met een jongere vader van bijvoorbeeld 24 jaar. Toch moeten we deze bevindingen niet dramatiseren, zegt professor emeritus in de genetica Jean-Jacques Cassiman.

"Dat er ook bij mannen een effect is van leeftijd, daar verschiet ik niet van", zo vertelde Cassiman in Vandaag op Radio 1. "Het is een klassiek gegeven dat er veel meer mutaties optreden in het DNA van zaadcellen van oudere mannen. Noem het een nieuw probleem van de vergrijzing."

Op welke manier deze vastgestelde mutaties de kwaliteit van het sperma aantasten, daarover is nog geen duidelijkheid. "Deze cijfers zijn niet meer dan een zeer correcte vaststelling waar nog geen verklaring voor is. Er is tot nu toe geen oorzakelijk verband vastgesteld, enkel een correlatie." Een vergelijking met de biologische klok van vrouwen gaat volgens Caasiman ook niet op, omdat bij mannen ook bijvoorbeeld andere psychologische factoren meespelen in de keuze om een gezin te stichten.

Cassiman erkent het belang van deze gegevens voor de onderzoekswereld, maar nuanceert ze tegelijk ook. "Om nu te zeggen dat alle mannen boven de 45 ermee moeten stoppen, dat is ook een beetje overdreven. In de praktijk hebben deze onderzoeksresultaten niet zo'n grote impact. Het gaat immers niet om frequente ziektes. Het is alsof je de prijs van een product zou opvoeren van 2 eurocent naar 20 eurocent: dat is 10 keer meer, maar de impact voor je portemonnee is beperkt."