VS zegt nieuwe ploeg in Oekraïne "volledige steun" toe

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de nieuwe ploeg in Oekraïne de volledige steun beloofd. Intussen "engageert Rusland zich formeel om de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Ze hebben ook verzekerd om zich niet te bemoeien met de problemen in de Krim." Dat verklaarde John Kerry, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, na een telefonisch onderhoud met Sergej Lavrov, zijn Russische collega.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft gebeld met de nieuwe premier in Oekraïne, Arseni Jatsenjoek. Hij beloofde daarin de "volledige steun" van de Verenigde Staten voor de nieuwe machtshebbers.

Biden heeft de premier verzekerd dat "de Verenigde Staten hun totale steun zullen verlenen aan Oekraïne terwijl het land de nodige stappen zal nemen om opnieuw economisch gezond te worden, naar verzoening te streven, zijn internationale verplichtingen na te komen en open en constructieve relaties op te starten met zijn buren", luidt het in een mededeling van het Witte Huis.

"Rusland belooft territoriale integriteit Oekraïne te respecteren"

De spanningen in de Krim zijn na het verdrijven van de Oekraïense president Janoekovitsj aanzienlijk toegenomen. Het parlement daar wordt al sinds donderdagmorgen bezet. De Russische vloot is ook in de Krim gestationeerd. Verschillende internationale instanties maken zich nu zorgen over een mogelijke Russische interventie.

Warschau en Londen hebben hun bezorgdheid hierover geuit. De VS en de NAVO hebben Rusland zelfs al opgeroepen om elke vorm van escalatie daar te vermijden. Zowel Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry als het Witte Huis stuurden ook al een waarschuwing tegen provocaties naar Rusland. Ze lieten ook weten de Russische militaire activiteiten in de regio nauwlettend in de gaten te houden.

Tijdens het telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat "de militaire oefeningen geen verband houden met Oekraïne en eerder geprogrammeerd waren. Hij heeft ook de verklaring van president Poetin herhaald dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne zal respecteren", stelde Amerikaans Buitenlandminister John Kerry.

"We gaan kijken welke keuzes Rusland de komende dagen maakt en of ze hun verklaring bevestigen. Want woorden zijn woorden. We hebben allemaal geleerd dat daden het verschil maken", dixit Kerry. In een poging tot verzoenende taal, zei Kerry nog "specifiek te hebben gevraagd dat Rusland met de VS en onze vrienden en bondgenoten zou samenwerken om Oekraïne bij te staan bij de heropbouw van zijn eenheid, veiligheid en economie".