143 films stellen het programma van ANIMA samen

33 jaar. Zolang al haalt het festival ANIMA tijdens de krokusvakantie het beste wat de animatiefilm te bieden heeft naar België. De 143 films die het programma samenstellen, omvatten alle mogelijke genres, lengtes, stijlen en smaken. Voor elk wat wils, als het ware. Deze vijf blikvangers loodsen u alvast een beetje door het aanbod.

"Cheatin’" (langspeelfilms in competitie)

Bill Plympton is al lang geen onbekende meer op het festival. Het volwassen werk van de Amerikaanse regisseur is echter zo uniek en verrassend dat je er toch elke keer weer naar uitkijkt. In "Cheatin’" gaat het (zoals de titel al aangeeft) over de keerzijde van de liefde. In zijn traditionele vloeiende potloodstijl vertelt Plympton het verhaal van een vrouw die alles in het werk stelt om haar relatie te redden uit de klauwen van een verleidster.

"Buddha – The great departure" (langspeelfilms extra)

Liefhebbers van Japanse strips kennen ongetwijfeld "Buddha", de achtdelige reeks van de meester-mangaka Osamu Tezuka. De man overleed 25 jaar geleden maar zijn baanbrekende werk leeft verder. In animatievorm bijvoorbeeld. "The great departure" neemt het eerste deel van het leven van Boeddha onder de loep en toont hoe de prins Siddharta het onrecht dat de mensen in het koninkrijk van zijn vader ondergaan, niet langer kan verdragen en op een lange reis vertrekt.

"Aardman mania" (special kids)

De Aardman-studio’s vormen de commerciële top van de Britse animatiewereld en die positie verdienen ze absoluut. "Wallace & Gromit" en "Chicken run" zijn hun bekendste titels maar daarnaast houden ze zich ook graag met kortere formaten bezig. "Aardman mania" vergaart een vijftal filmpjes voor kijkers vanaf 3 jaar, al zullen ook oudere toeschouwers zich gegarandeerd amuseren.

"Separated" (Kortfilms in competitie – Dit is Belgisch)

Wie nog twijfelde over de uitstraling van ANIMA mag volgend weetje als doorslaand argument beschouwen: sinds dit jaar geniet het festival de officiële erkenning van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Het betekent dat de winnaar van de competitie voor korte animatiefilms automatisch in aanmerking komt voor een Oscar. Het programma omvat ook drie Belgische bundels, met onder meer Mark Borgions’ ontroerend romantische videoclip bij de song "Separated" van Stan Lee Cole.

"14-18 - De Grote Oorlog in animatie" (Focus)

Ook ANIMA laat de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog niet ongemerkt voorbijgaan. "14-18 – De Grote Oorlog in animatie" is een verzameling van 9 korte animatiefilms die elk op hun manier een aspect van die gruwel belichten. Het project is een samenwerking tussen drie festivals: ANIMA, de Franse collega’s uit Annecy en de Duitse broeders uit Stuttgart. Symbolischer kan het niet.

ANIMA loopt van 28 februari tot en met 9 maart in Brussel (Flagey), met vertakkingen naar Gent (Sphinx), Leuven (Cinema ZED), Antwerpen (Cinema Zuid), Luik, Charleroi, Namen en Bergen.

Alle informatie vind je op www.animafestival.be.