1.094 verdachten opgepakt voor online verhandelen baby's

De Chinese politie heeft 1.094 verdachten opgepakt en 382 kinderen gered in een grootscheepse zaak van babyhandel. Vier grote organisaties boden via internet kinderen aan voor geld. Het verhandelen van baby's is wijdverspreid in China, en wordt in de hand gewerkt door de geboortebeperking.

Door de geboortebeperking in grote delen van het land mogen koppels vaak maar één kind hebben. Ze hebben daarbij een voorkeur voor een zoon, omdat die later de ouders beter kan ondersteunen en de familienaam kan verderzetten.

Als blijkt dat er een meisje op komst is, wordt er soms abortus gepleegd, of in ergere gevallen worden babymeisjes vermoord of achtergelaten. In China worden 118 jongens geboren voor 100 meisjes, vergeleken met een gemiddelde van 103 tot 107 jongens per 100 meisjes wereldwijd.

Die situatie werkt de vraag voor jongetjes in de hand, en daar proberen criminele organisaties hun voordeel mee te doen. Anderzijds specialiseren ze zich ook in meisjes die later als bruid kunnen fungeren en daardoor een goede financiële zaak kunnen doen in minder bevolkte regio's.

3.000 euro per kind

De jongste jaren werken de mensenhandelaars vooral via het internet. Ze zijn heel gewiekst in het misleiden van de speurders, maar in een grootscheepse actie over het hele land zijn gisteren toch meer dan 1.000 verdachten opgepakt.

Vaak ontvoeren ze baby's uit het ziekenhuis, verkleed als ziekenhuispersoneel, of ontvoeren ze jonge kinderen aan de school. Vorige maand nog kreeg een Chinese arts levenslang omdat hij 7 pasgeborenen aan mensenhandelaars had doorverkocht. De man had per baby zo'n 3.000 euro ontvangen.