3.700 snelheidsovertredingen tijdens Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Tijdens de achttiende editie van de Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen heeft de politie gisteren de snelheid gecontroleerd van 54.498 voertuigen. Er werden 3.684 snelheidsovertredingen vastgesteld, zo meldt provinciegouverneur Jan Briers.

Het percentage snelheidsovertreders bedroeg 6,8 procent, tegenover 8,6 procent vorig jaar. Het percentage snelheidsovertreders lag het hoogst binnen het arrondissement Gent (12,5 procent). De rijbewijzen van vier hardrijders werden onmiddellijk ingetrokken. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 161 kilometer per uur in een zone waar je 90 per uur mag rijden.

Er werden ook 1.911 ademtesten afgenomen. Dertien bestuurders bliezen positief, twee rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Er werd ook een drugstest afgenomen bij 21 mensen. Twaalf van hen legden een positieve speekseltest af. "Dat is een voorlopige indicatie in afwachting van de definitieve bloedanalyse", klinkt het. Er werd voorts gecontroleerd op onder meer gordeldracht, gsm-gebruik achter het stuur, en bij vrachtwagenchauffeurs op overladingen en rij- en rusttijden.

Met de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen wordt de dramatische kettingbotsing van 27 februari 1996 herdacht. Bij dat ongeluk op de E17, ter hoogte van Nazareth, waren meer dan 200 wagens betrokken, vielen 10 doden en 56 zwaargewonden.

"We mogen niet vergeten dat overdreven snelheid nog steeds de belangrijkste oorzaak is van ongevallen op de Belgische wegen. Het is dan ook cruciaal om verkeersveilige dagen zoals deze te organiseren en massaal snelheidscontroles te houden", aldus gouverneur Jan Briers.

Meest gelezen