"Elke militaire tussenkomst in Oekraïne zal bestraft worden"

Barack Obama heeft zich vanavond vanuit het Witte Huis kort uitgesproken over de oplopende spanningen in Oekraïne. Hij is bezorgd over een mogelijke escalatie van het geweld nu Rusland zijn troepen in gereedheid lijkt te brengen.

Obama heeft in Washington verklaard "diep bezorgd te zijn over de melding van militaire bewegingen door Rusland op het grondgebied van Oekraïne. Elke schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de Oekraïense staat zou op dit moment erg destabiliserend zijn. Bovendien heeft niemand hier eigenlijk belang bij." Obama zegt dat Rusland hiermee zijn engagement om de Oekraïense grenzen te respecteren zwaar zou schenden, en daarenboven ook het internationaal recht. "Zo'n actie zou onmiddellijk wereldwijd veroordeeld worden."

De Amerikaanse president verklaarde ook dat het Oekraïense volk zelf moet kunnen beslissen over zijn politieke toekomst. "Gedurende de hele crisis daar zijn we altijd duidelijk geweest over dit basisprincipe."

Obama liet het ook niet na om Moskou luid en duidelijk te waarschuwen. "De Verenigde Staten zullen er samen met de rest van de internationale gemeenschap voor zorgen dat er voor elke militaire interventie een zware prijs betaald zal worden."

Obama besloot met de bevestiging dat hij ook nog de komende dagen zal blijven communiceren met zijn Europese bondgenoten en Rusland.