"Exploitatie koper en goud verhinderen voor zalm"

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), dat instaat voor de bescherming van de leefomgeving, heeft een administratieve procedure in gang gezet om de exploitatie van een koper- en goudmijn in Alaska te verhinderen. Deze zou immers 's werelds grootste visvangstzone voor wilde zalm bedreigen. Het is de eerste keer dat EPA probeert een exploitatie te verhinderen nog voordat er een vergunning is aangevraagd.

"Verschillende wetenschappelijke onderzoeken doen geloven dat het ontginningsproject meer dan waarschijnlijk een nefaste en onomkeerbare invloed op het water van de Bristol-baai zou hebben en dus ook op de visgebieden," aldus Gina McCarthy van het EPA. "Het is om dit grootste visgebied voor wilde zalm ter wereld te beschermen dat het EPA gaat proberen om de exploitatie van een van de grootste mijnen in openlucht te verhinderen."

De helft van de wilde zalmen die wereldwijd worden geproduceerd komen uit de Bristol-baai, ongeveer 37,5 miljoen vissen per jaar. De kwaliteit van het rivierwater is er bijzonder goed en samen met de talrijke moerassige zones vormt dat een ideale biotoop.

Volgens de mijnpromotoren zou er daar een van de grootste goud- en kopervoorraad ter wereld in de grond zitten, met de mogelijkheid om 36 miljoen ton koper en 3000 ton goud te produceren de komende 30 jaar.