"Laat de toestand in Oekraïne niet nog meer escaleren"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft met zijn Russische collega Sergej Lavrov overleg gepleegd over de toestand in Oekraïne. Hij pleitte er bij de Russen, en bij uitbreiding alle betrokken partijen, voor om de gemoederen niet verder te verhitten. "Aan alle partijen in Oekraïne: onderneem niets dat verkeerd begrepen zou kunnen worden."

De Amerikaan gaf tijdens een persconferentie meer uitleg bij het gesprek dat hij eerder op de dag met Lavrov voerde. Volgens Kerry ging het gesprek onder meer over de luchthavens in de Krim en de aanwezigheid van Russische tanks en personeel in de regio.

"Rusland heeft me plechtig beloofd dat het de Oekraïense soevereiniteit niet schaadt en dat het ook geen enkele intentie heeft om dat te doen", zei Kerry. "Maar ik heb hen desalniettemin duidelijk gemaakt dat zoiets op dit ogenblik verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Er zijn al genoeg spanningen dus het is belangrijk voor iedereen om extreem voorzichtig te zijn, de situatie niet verder te doen ontvlammen en vooral geen verkeerde boodschappen uit te sturen." Nog volgens Kerry is Rusland bereid om Oekraïne te helpen bij het stabiliseren van zijn economie.

Lavrov van zijn kant onderstreepte in een verklaring het belang om de "extreme radicalen" in Oekraïne in toom te houden. Hij zei dat bij het zoeken naar een oplossing rekening moest worden gehouden met de belangen van alle politieke krachten en alle Oekraïense regio's. En hij pleitte ervoor om het eerder onderhandelde bestand toe te passen.

Rusland heeft het nieuwe Oekraïense bewind er al herhaaldelijk van beschuldigd dat het het bestand dat met de hulp van het Europa bereikt werd, met de voeten treedt. Volgens het bestand moet er eerst een herziening van de Oekraïense grondwet komen vooraleer er verkiezingen worden uitgeschreven. Nog volgens Moskou worden de rechten van de Russisch sprekende bevolking in bepaalde delen van Oekraïne geschonden.

Druk telefoonverkeer

Er was vandaag nog wel meer telefoonverkeer met het Kremlin. De Britse premier David Cameron pleegde vandaag overleg met premier Vladimir Poetin. Volgens Cameron is Poetin het ermee eens dat vrije en democratische verkiezingen in Oekraïne de beste manier zijn om het land te verzekeren van een positieve toekomst.

Ook Poetin vindt dat er een eind moet komen aan de escalatie van het geweld in Oekraïne, zei Cameron. Poetin kreeg overigens ook telefoontjes vanuit Duitsland en van leiders van de Europese Unie.

Meest gelezen