"Raf Simons on acid"

De Belg Raf Simons heeft zijn najaarscollectie voor Dior vandaag getoond in Parijs. Rihanna, Jessica Alba, Valérie Trierweiler, bloggers en journalisten zaten op de eerste rij.

Ruim een half uur te laat, in een volgepakte zaal vlakbij Musée Rodin, onder een hemel van gekleurde ledlichtjes die érg disco aanvoelen, verschijnen de eerste modellen op de catwalk ondersteund door een strakke beat. Met deze collectie wil Simons zijn nieuwe Diorvrouw voorstellen, een vrouw die haar wereld kent, een vrouw die elegant in een jurk kan verschijnen op een feestje ‘s avonds, maar de dag nadien in strak maatpak carrière maakt.

Aan kleur geen gebrek. Dior toont ons volgende winter alle kleuren van de regenboog met vooral de focus op shocking pink, geel, appelgroen en elektrisch blauw. Colorblocking is weer in, een clash van levendige kleuren is het resultaat. Simons is duidelijk geïnspireerd door zijn nieuwe krachtige, energieke Diorvrouw met een garderobe waar de kleuren vanaf spatten.

Jassen zijn lang, gekleurd en hangen nonchalant, maar toch nog elegant over de onderarm of zijn gecombineerd over een strak gesneden mantelpak. Jurkjes zijn vrijwel altijd kort en vaak gecombineerd met een oversized kostuumvest in chic donkerblauw of zwart. Formele mantelpakken wisselen vrouwelijk silhouetten af, met enkele lange maxijurken die nonchalant over de vloer zweven of een ingesnoerd jurkje met uitgesproken heupen. En onder elk silhouet dragen de modellen op sportswear geïnspireerde hoge hakken die binnenkort ongetwijfeld aan de voeten van menig modeblogger ter wereld zullen verschijnen.

Heel modern en geen greintje romantiek in deze show. Geen traditionele gala of rode loperwaardige Diorjurken. Wel enkele met pailletten opgesmukte doorzichtige jurken met daaronder, heel nonchalant, heel on-Dior, een oversized wit T-shirt. Favoriete silhouet is het fluoroze zijden topje met daaronder een rode doorstikte nylon asymmetrische rok. Het toonbeeld van Dior anno 2014 en hoe kleuren kunnen clashen.

Een verrassende show op zijn minst. Wat Raf Simons vandaag neerzet voor Dior is vrij uniek en ongezien in de archieven van Dior. Niet de traditionele glamour die Dior altijd uitstraalt, wél een designer die zich helemaal uitleeft met kleur, snit en vorm. Een collectie voor de moderne en sterke vrouw, soms in maatpak, soms in een vrouwelijke jurk. Raf Simons blijft Dior vernieuwen. Wél herkenbaar, ook deze keer een immers bescheiden Simons die zijn publiek groet.