"The broken circle breakdown" wint César

"The broken circle breakdown" heeft in Parijs de César gewonnen voor de beste buitenlandse film. De Belgische kostuumontwerpster Pascaline Chavanne won een César voor de kostuums van de film "Renoir". "Les garçons et Guillaume, à table!" werd de grote winnaar met 5 prijzen. De Belgische actrice Cécile De France praatte de show aan elkaar.
THOMAS SAMSON/AFP

"The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen haalde het onder meer van een andere Belgische film "Dead man talking" en van "La grande bellezza", "Django unchained", "Gravity" en "Blue Jasmine". Acteur Johan Heldenbergh nam de prijs in ontvangst. "La grande bellezza" is zondagnacht opnieuw een rechtstreekse concurrent van de film voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De Belgische kostuumontwerpster Pascaline Chavanne (eerste foto in tekst) heeft een César gewonnen voor de kostuums van de film "Renoir". Chavanne werkte eerder ook al mee aan films als "Huit femmes", "Gainsbourg (vie héroïque)", "Swimming pool" en "Potiche".

"Les garçons et Guillaume, à table!" won 5 Césars. De prijzen voor de beste debuutfilm en beste film gingen naar Guillaume Gallienne en de film kreeg ook de prijs voor beste montage, beste bewerking en beste acteur (Guillaume Gallienne).

De prijs voor beste regisseur ging naar Roman Polanski ("Venus in fur"). Sandrine Kibelain ("9 mois ferme") werd beste actrice. Niels Arestrup won de César voor beste acteur in een bijrol voor zijn vertolking in "Quai d'Orsay" van Bertrand Tavernier.

De César voor vrouwelijke belofte was voor Adèle Exarchopoulos, de hoofdrolspeelster uit "La vie d'Adèle". Pierre Deladonchamps ("L'inconnu du lac") is de mannelijke belofte.

De Amerikaanse actrice Scarlett Johansson (tweede foto in tekst) kreeg een ere-César voor haar hele carrière uit handen van een landgenoot, regisseur Quentin Tarantino. Johansson werd vergezeld door haar verloofde, de Franse journalist Romain Dauriac.

Een andere opvallende aanwezige was actrice Julie Gayet (zie video hieronder). Het was de eerste keer dat ze opnieuw in het openbaar te zien was sinds het Franse blad Closer op 10 januari het nieuws de wereld instuurde dat ze een relatie zou hebben met de Franse president François Hollande.