"Zet een skihelm op als je gaat wintersporten"

Reisbijstandsorganisatie Touring roept landgenoten die de komende dagen kiezen voor sneeuwsport op om een skihelm te dragen. De organisatie baseert zich daarvoor op een onderzoek dat heeft aangetoond dat het dragen van een skihelm de kans op een schedelbreuk met 60 procent vermindert.
AP2014

Vorig jaar steeg het aantal oproepen bij Touring Reisbijstand tijdens de krokusvakantie tot 2.800, 49 personen werden gerepatrieerd. Omdat voorkomen beter is dan genezen, roept Touring de skiërs op om een skihelm te dragen, want die helpt niet alleen bij lawines, maar ook bij ongevallen tussen skiërs onderling en tegen obstakels.

Op dit moment is een skihelm enkel verplicht in Italië voor kinderen tot en met 14 jaar, en in Oostenrijk, Kroatië en Slovenië tot en met 15 jaar. In Italië kan je een boete krijgen tot 150 euro wanneer je kind geen helm draagt.

"Het is in elk geval zo dat de kans om een hoofdfractuur op te lopen tijdens de sneeuwsport 60 procent lager ligt bij het gebruik van een skihelm", zegt woordvoerder Danny Smagghe.

Een botsing met 30 km per uur is vergelijkbaar met een val van 3,5 meter diep, een botsing met 50 km per uur betekent dat een val van bijna 10 meter diep.