Aantal homo's dat asiel aanvraagt in België sterk gestegen

Het aantal mensen dat in ons land asiel aanvraagt op basis van hun seksuele geaardheid, is in vier jaar tijd verdrievoudigd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. "Twintig procent van hen krijgt effectief asiel", zegt Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen.

In 2013 werd een duizendtal dossiers behandeld van mensen die in België asiel willen omdat ze in eigen land moeilijkheden ondervinden wegens hun seksuele geaardheid. Vier jaar geleden ging het nog om 376 dossiers.

Van den Bulck ziet verschillende redenen voor die toename. "In sommige landen is de homoproblematiek verergerd. Kijk maar naar Rusland en een paar Afrikaanse landen", zegt hij. "Er is ook de groeiende bewustwording van de seksuele geaardheid wereldwijd. Mensen komen ervoor uit dat ze homoseksueel zijn en krijgen daardoor problemen. Ze zien en horen ook dat je op basis van je geaardheid ergens anders asiel kan krijgen."

Volgens Van den Bulck is er ook een stijging van het misbruik op te merken. "Mensenhandelaars maken slachtoffers warm om bij ons asiel aan te vragen, zogezegd op basis van hun seksuele geaardheid", klinkt het.