Bekaert maakt opnieuw winst

Staaldraadfabrikant Bekaert heeft vorig jaar opnieuw winst gemaakt. Terwijl er in 2012 nog een verlies was van 196,9 miljoen euro, was er nu een winst van 24,6 miljoen. Dat geeft 0,42 euro winst per aandeel tegenover 3,33 euro verlies per aandeel in 2012.

"Bekaert behield in 2013 haar leidende marktpositie in een omgeving met hoge concurrentiedruk en werd weer winstgevend", klinkt het vrijdag voorbeurs in het resultatenbericht. "Ondanks de matige globale marktvraag hield de groep stabiele volumes aan. Bekaert bouwde bovendien de nettoschuld substantieel af dankzij een doeltreffende verlaging van het werkkapitaal."

De geconsolideerde omzet kwam uit op 3,2 miljard euro (-7,9 procent), de gezamenlijke omzet op 4,1 miljard euro (-6,3 procent). De bedrijfswinst (ebit) klokte af op 137 miljoen euro tegenover 50 miljoen euro verlies in 2012. De gehele nettowinst was goed voor 36 miljoen euro. Er gaat 11,5 miljoen euro nettowinst naar minderheidsbelangen van derden.

"Gedeprimeerde markten, zeer ongunstige wisselkoersverschillen, doorgerekende lagere grondstofprijzen en concurrentiële prijsdruk tastten de geconsolideerde omzet van de groep aan met 7,9 procent in 2013. Die effecten werden dankzij de herstructureringsmaatregelen van 2012 en de gerealiseerde kostenbesparingen ongedaan gemaakt op het niveau van het bedrijfsresultaat", luidt het persbericht.

Wat de vooruitzichten betreft, zegt het bedrijf nog dat het "klaar staat om de opportuniteiten te benutten die de slagkracht van haar kernactiviteiten op lange termijn zullen ondersteunen".

Het bedrijf stelt een dividend voor van 0,85 euro euro, wat ongewijzigd is.

Bekaert neemt staalkoordactiviteiten van Pirelli over

Vandaag raakte ook bekend dat Bekaert een akkoord op zak heeft voor de overname van de staalkoordactiviteiten van de Italiaanse bandenmaker Pirelli. Beide bedrijven hebben bovendien een langetermijncontract afgesloten voor de levering van staalkoord aan Pirelli. De deal heeft een waarde van 255 miljoen euro en is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden.

"Beide ondernemingen beogen een vlot transitieproces ten behoeve van continuïteit in de bevoorrading en dienstverlening aan de Pirelli-bandenfabrieken", klinkt het in een persbericht. "De integratie van de staalkoordactiviteiten en het langetermijncontract bevestigen de status van Bekaert als een belangrijke leverancier voor de bandenindustrie."

Concreet zal Bekaert door de overnameovereenkomst Pirelli's staalkoordvestigingen in Figline Valdarno (Italië), Slatina (Roemenië), Izmit (Turkije), Yanzhou (China) en Sumarè (Brazilië) overnemen. "De overeenkomst heeft betrekking op al het personeel en de activa van de respectievelijke entiteiten."

Bekaert verwacht dat de overname ongeveer 300 miljoen euro op jaarbasis zal toevoegen aan de geconsolideerde omzet.