Collecties moderne kunst KMSK naar Vanderborght-winkels

De collecties van moderne en hedendaagse kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zullen verhuizen naar de voormalige Vanderborght-winkels, aan het einde van de Konings- en de Koninginnegalerij in het centrum van Brussel.

De ministerraad heeft vanochtend de lancering van de studies voor de renovatie goedgekeurd. Het is de bedoeling er de "slapende collecties" die zich sinds 2011 in de reserves van de KMSB bevinden te huisvesten.

De Vanderborght-winkels (daarna het Dexia Art Center) hebben een oppervlakte van 7.000 vierkante meter. Volgens een persbericht is het "een ideale plek om een groot aantal werken en een groot publiek te ontvangen".

Stad Brussel zal de ruimtes, door middel van een erfpacht van 30 jaar, voor een symbolische euro ter beschikking stellen.

 

"De renovatie van de winkels is de derde fase in de herschikking van de federale kunstcollecties, na de Magrittemusea en het Fin-de-Siècle Museum", zegt Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. "Het is nodig dat we die collecties tentoonstellen."

Volgens de Brusselse schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) is een museum met moderne kunst een must voor Brussel. "Een museum voor moderne en hedendaagse kunst is niet alleen onontbeerlijk voor de culturele uitstraling van Brussel, maar ook voor zijn economie en toerisme", zegt ze.