Deme zet recordomzet neer

Baggerbedrijf Deme heeft een goed jaar achter de rug. De omzet van het bedrijf uit Zwijndrecht klom het afgelopen jaar 32 procent tot 2,53 miljard euro, meteen goed voor een recordomzet. Het orderboek daalde licht, van 3,31 miljard euro eind 2012 naar 3,05 miljard euro eind 2013.
BELGA/VERGULT

Deme, dat naast baggerwerken ook actief is in waterbouw en als milieugroep, was in 2013 goed voor een nettowinst van 109,1 miljoen euro, goed voor een winstsprong van 22 procent.

Het bedrijf zegt voorts dat het zich meer en meer toelegt op de ontwikkeling van vernieuwende oplossingen op maat van de olie- en gasindustrie, de offshore (hernieuwbare) energiesector en voor de winning van aggregaten uit zee (onder meer zand, grind en mineralen). Deme wil ook de milieuactiviteiten voor sanering van grond, slib en water verder uitbreiden.

De Antwerpse holding Ackermans & Van Haaren (AvH) rondde eind december de verwerving van een belang van zowat 60 procent in bouwgroep CFE af. AvH en CFE hadden voorheen elk 50 procent van Deme in handen. Met de overnamedeal van CFE stalde AvH haar Deme-participatie in CFE, waardoor de bouwgroep nu 100 procent eigenaar is.

Dankzij Deme kan CFE, dat al verschillende winstwaarschuwingen uitstuurde, standhouden. CFE meldde een 19,4 procent hogere omzet op 2,27 miljard euro (Deme aan 50%). Bij de bouwactiviteiten was er 23,7 miljoen euro nettoverlies, bij multitechnieken 11,8 miljoen euro verlies.

Het nettoresultaat van CFE is ingewikkeld dit jaar: 7,9 miljoen euro (-84%) zonder impact van de Deme-deal, maar 81,2 miljoen euro verlies na de specifieke boekingen eigen aan de Deme-deal.