Elia keert 27,4 miljoen euro dividend uit

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, gaat een dividend uitkeren van 1,54 euro bruto per aandeel. Dat is 4,8 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan verwacht. De aankondiging is goed nieuws voor de Belgische gemeenten. Die controleren 45,22 procent van de aandelen van Elia en zullen 27,4 miljoen euro ontvangen.

Elia zag zijn resultaat het voorbije boekjaar verbeteren door de sterke resultaten in Duitsland, zo staat in een persbericht. Elia heeft er de hoogspanningsnetbeheerder "50Hertz" in handen. Dat bedrijf zag zijn financieringslasten fors dalen, met 17,5 miljoen euro) waardoor de winst in Duitsland met de helft steeg.

Op groepsniveau groeide de nettowinst met 13,4 procent tot 175,8 miljoen euro. De omzet steeg met 6,3 procent tot 1,389 miljard euro.

Uit de resultaten van Elia blijkt ook dat België vorig jaar opnieuw een netto-invoerder van elektriciteit was: meer bepaald 9,6 TWh, tegen 9,9 TWh in 2012. Er werd in 2013 iets meer elektriciteit vanuit Frankrijk ingevoerd dan vanuit Nederland en Luxemburg.