Kansspelcommissie ontmaskert Belgische klanten illegale website

Het gerecht en de Kansspelcommissie hebben voor het eerst beslag kunnen leggen op de Belgische rekeningen van een illegale gokwebsite. Daarbij is meer dan 600.000 euro in beslag genomen, meldt De Tijd.

De gokwebsite in kwestie, Betclic, operereert vanuit Malta en biedt in een aantal West-Europese landen waaronder ook ons land een waaier van sportweddenschappen, poker- en casinospelen aan. Maar Betclic staat in België sinds mei 2012 op de zwarte lijst van gokwebsites zonder vergunning. Die zwarte lijst bevat in totaal 89 gokwebsites, de meesten daarvan hebben hun hoofdzetel in het buitenland en zijn dus moeilijk te vervolgen.

Door de Belgische rekeningen van de Betclic te traceren, is een grote stap voorwaarts gezet, luidt het. "De eerste inbeslagname van zo'n significant bedrag is echt wel een precedent', zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie in De Tijd. De demarche is des te belangrijker omdat ook Belgische banken betrokken blijken bij de betalingen aan illegale goksites. De Kansspelcommissie had eerder daarover een protocol gesloten met de banken, maar het was tot nog toe niet duidelijk in hoeverre dat werd nageleefd.

Het belangrijkste gevolg van de inbeslagname is echter wel dat Belgische klanten niet langer in de luwte illegaal kunnen gokken. De Kansspelcommissie gaat ervan uit dat de Belgen jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro inzetten op illegale goksites. Als de Kansspelcommissie de hand kan leggen op hun gegevens, riskeren zij voortaan een boete die kan oplopen tot 150.000 euro.

Wie geld inzet op een illegale goksite begaat niet alleen een strafbaar feit maar kan achteraf bij een conflict ook niet naar de rechter stappen. Ook de uitbetaling is niet altijd gegarandeerd. De sites laten iedereen toe, ook mensen die officieel niet mogen gokken.