Lange avondspits door uittocht krokusvakantie voorbij

Aan de vooravond van de krokusvakantie was het tijdens de avondspits aanschuiven geblazen op onze snelwegen, met een piek van 300 kilometer file. Vooral rond de grote steden en op de Brusselse Binnen- en Buitenring moesten automobilisten veel geduld uitoefenen. Door de combinatie van de vakantie-uittocht en het regenweer hielden de wachtrijen tot in de late avond aan. Pas rond 21.00 uur waren alle files opgelost.

Nog tot lang na de gebruikelijke avondspits stond er ruim 100 kilometer file op onze wegen. Dat was vrij uitzonderlijk voor een vrijdagavond, zegt het Vlaams Verkeerscentrum. De drukte was vooral te wijten aan de combinatie van de uittocht bij de start van de krokusvakantie en het regenweer. Vooral rond Brussel was de situatie zeer problematisch. Het Vlaams Verkeerscentrum gaf tijdens de avondspits al aan dat de laatste files daar pas na 20.30 uur vanavond verdwenen zouden zijn.

"Er zijn nergens ongevallen gebeurd rond Brussel. De drukte daar werd integraal veroorzaakt door de start van de vakantie en de regenval", zei Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Over de volledige Brusselse ring waren er vertragingen op de binnen- en de buitenring tussen Halle en het Leonardkruispunt. "De wachttijd daar liep snel op tot anderhalf uur, met pieken tot meer dan twee uur", meldde Beeckman.

"Rond Antwerpen werden de meeste fileproblemen vooral veroorzaakt door enkele ongevallen op de Antwerpse Ring richting Nederland. Vooral voor het verkeer vanuit het Waasland zorgde dat voor problemen. Vanuit Sint-Niklaas was het bijvoorbeeld na de gebruikelijke spits nog meer dan een uur aanschuiven", zei Beeckman.