Nederlandse schrijver Hugo Brandt Corstius dood

De Nederlandse schrijver en letterkunstenaar Hugo Brandt Corstius is vanochtend in Amsterdam overleden op 78-jarige leeftijd. Dat heeft uitgeverij Querido laten weten.

"Wij rouwen om de dood van deze geniale letter- en woordkunstenaar, die samen met vele pseudoniemen gedurende vijftig jaar verbonden was aan onze uitgeverij", meldt zijn uitgever Querido.

Hugo Brandt Corstius was in 1964 de eerste in Nederland die met behulp van een computerprogramma poëzie maakte.

Brandt Corstius is vooral bekend van zijn columns in verschillende Nederlandse kranten. Als Battus publiceerde hij "Opperlandse taal- & letterkunde", dat bekroond werd met de Multatuliprijs. Het boek kreeg in 2007 een vervolg met het "Opperlans woordenboek".

In 1984 werd de schrijver bekroond met de P.C. Hooftprijs, maar de minister van Cultuur Elco Brinkman weigerde de prijs te overhandigen omdat hij de teksten van de schrijver te beledigend vond. In 1988 kreeg hij de prijs alsnog.

Vanaf 2005 was hij enige tijd verbonden als docent neerlandistiek aan de Sorbonne Universiteit in Parijs. Hugo Brandt Corstius is de vader van schrijfster, journaliste en columniste Aaf Brandt Corstius en van journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius.

Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart plaatsvindt.