Nieuwe huiszoekingen in zaak Syrië-ronselaars

Speurders van de federale gerechtelijke politie hebben voor de vijfde dag op rij huiszoekingen verricht bij mensen die ervan verdacht worden dat ze jongeren ronselden om in Syrië te gaan vechten. In totaal waren er vijf huiszoekingen, twee mensen zijn opgepakt voor verhoor. Een van hen is aangehouden.

De twee verdachten zullen in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Twaalf mensen die in dezelfde onderzoeken maandag en dinsdag werden aangehouden, zijn vanmorgen voor de raadkamer verschenen. Die stelde de dossiers uit naar 17 maart.

De voorbije dagen zijn 50 huiszoekingen uitgevoerd in Brussel (onder meer in Sint-Jans-Molenbeek), Vilvoorde, Dinant en Charleroi. In totaal zijn 51 mensen opgepakt. Twaalf van hen zijn aangehouden, tien anderen zijn in verdenking gesteld maar vrijgelaten onder voorwaarden. Twee minderjarigen zijn door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

De verdachten zouden tussen 2012 en begin dit jaar jongeren geronseld hebben om te gaan vechten in de burgeroorlog in Syië of hulp geboden hebben aan jongeren die naar Syrië vertrokken. Maar volgens Mr. Sébastien Courtoy, de advocaat van een van de verdachten, ziet het parket overal netwerken. "Als je broer in Syrië is en je stuurt hem 100 euro omdat hij niet zou omkomen van de honger, steun je dan een terreurorganisatie of gewoon je broer?"

Het dossier telt al meer dan 20.000 pagina's. Het federaal parket geeft maandag meer uitleg over de huiszoekingen.