Nu ook negatief reisadvies voor Sharm el Sheikh

Minister van Buitenlandse Zaken raadt toeristen aan om zo snel mogelijk terug te keren uit Sharm el Sheikh maar Buitenlandse Zaken geeft dat advies niet officieel. Officieel is het reisadvies voor Egypte enkel verstrengd: reizen naar het populaire vakantieoord Sharm el Sheikh worden nu ook afgeraden. De touroperatoren volgen dat advies. Zowel Jetair als Thomas Cook schrappen hun vluchten voor de komende twee weken.

Tot nu toe raadde Buitenlandse Zaken reizen naar het grensgebied van Egypte met Soedan en Libië af, en naar het noorden en het zuiden van de Sinaï, behalve Sharm el Sheikh. Nu geldt dat advies dus ook voor Sharm el Sheikh. Dat is een badplaats aan de Rode Zee die onder meer bij duikers erg populair is.

Nederland had vanmorgen zijn reisadvies al aangescherpt en de touroperators TUI en Thomas Cook hebben beslist om de honderden Nederlanders die nu in Sharm el Sheikh verblijven, te repatriëren. Met de Belgen is dat voorlopig niet het geval maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt dat wie daar is, best terugkeert als dat mogelijk is. "Wij pleiten voor een mogelijke repatriëring met de touroperatoren dit weekend", zei Reynders. "Het is mijn taak om te zeggen dat er te veel risico's zijn om met gezinnen met kinderen daar te blijven."

Jetair reageert verrast op de uitspraak van minister Reynders. "Er wordt aan de touroperators gevraagd om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te volgen, en dat betekent dat, zoals het reisadvies van Buitenlandse Zaken voorstelt, dat wij alle afreizen naar Sharm el Sheik annuleren. Er bestaat nog een andere gradatie van reisadvies, dat is het advies om alle reizigers te repatriëren, maar wij vinden dat niet terug in het officiële reisadvies. En het spreekt voor zich dat wij een houvast nodig hebben, dat wij een objectief criterium nodig hebben om onze beslissing te nemen. Dat objectief criterium is niet een interview, maar is een officieel reisadvies, en op basis van dat reisadvies hebben wij beslist om geen nieuwe afreizen meer te laten vertrekken naar Sharm el Sheik", zegt Hans Vanhaelemeersch van Jetair.

Ook Thomas Cook volgt het officieel reisadvies van Buitenlandse Zaken, en denkt dus niet aan het terughalen van toeristen die nu ter plekke zijn.

Touroperator Jetair liet vanmiddag wel weten dat hij al zijn vluchten tot en met 13 maart annuleert. Het gaat om vier vluchten. Wie al geboekt had, kan zijn reisbestemming wijzigen of gratis annuleren. Thomas Cook annuleert alle vluchten tot en met 15 maart. De reisorganisatie benadrukt dat de reizen naar andere badsteden als Hurghada, Marsa Alam en Luxor wel doorgaan.