Oekraïne heeft 35 miljard dollar nodig om bankroet te vermijden

De gespannen situatie brengt Oekraïne nog wat verder op de rand van het faillissement. De nationale munt, de hryvnia, is sinds het begin van het jaar een kwart in waarde gedaald. De Centrale Bank heeft de geldafhalingen van vreemde valuta door burgers nu beperkt tot ruim 1.000 euro per dag. Oekraïne hoopt op internationale steun.

Oekraïne hoopt dat het snel internationale financiële hulp kan krijgen, en is bereid om te voldoen aan de voorwaarden die het Internationaal Muntfonds daarvoor zou opleggen. De nieuwe leiders in Oekraïne zeggen dat hun land, dat een zware schuldenlast torst, zeker 35 miljard dollar nodig heeft de volgende twee jaar.

Volgens een EU-diplomaat hebben de nieuwe Oekraïense leiders gezegd dat de economie in het land een directe kapitaalinjectie nodig heeft van 4 miljard dollar. Kiev zou de Russische gasmaatschappij Gazprom ruim 1 miljard dollar moeten betalen aan achterstallige rekeningen uit 2013 en dit jaar.

Ook Europa zou financiële hulp overwegen onder de vorm van leningen. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar West-Europa.

Zwitserland bevriest tegoeden van Janoekovitsj en entourage

Vanmorgen raakte ook bekend dat Zwitserland de Zwitserse banktegoeden van Viktor Janoekovitsj en zijn zoon Oleksander heeft bevroren. In Genève viel de politie binnen in de kantoren van een firma van Janoekovitsj. Daarbij werden onder meer documenten in beslag genomen, maar meer details gaven de onderzoekers niet vrij.

De plaatselijke procureur heeft een onderzoek geopend naar het witwassen van geld.