Oekraïne spreekt nu van "gewapende invasie door Rusland"

De spanningen in de Krim lopen opnieuw op. Rusland zou het Oekraïense luchtruim hebben geschonden. Meer dan 2.000 Russische soldaten zijn intussen naar hoofdplaats Simferopol op de Krim overgevlogen, melden de Oekraïense autoriteiten. Oekraïne heeft Russisch president Poetin gevraagd om de provocaties op het schiereiland te stoppen en zijn troepen terug te trekken. Rusland heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu officieel protest aangetekend bij Rusland omwille van de "schending van het Oekraïense luchtruim" en het "niet nakomen" van het bilateraal akkoord omtrent de status van de Zwarte Zeevloot op Oekraïens grondgebied. Rusland heeft met Oekraïne een akkoord over de huur van de marinehaven Sevastopol op de Krim voor zijn Zwarte Zeevloot.

Eerder vandaag waren er al berichten dat er op zijn minst vijf Russische vliegtuigen op de luchthaven van hoofdplaats Simferopol op de Krim waren geland. Ook aan de luchthaven doken eerder vandaag al troepen op, al droegen ze geen duidelijke Russische kentekens. Er zijn in de loop van de dag op verschillende locaties op het schiereiland ook Russische troepen en tanks gespot die er openlijk patrouilleerden.

Brengt Rusland zijn troepen in gereedheid?

"Wij maken vandaag een gewapende Russische invasie mee (..) Het luchtruim (boven de Krim) is gesloten vanwege het groot aantal landingen van Russische vliegtuigen en helikopters", zei vertegenwoordiger Sergej Koenitsjn van de (waarnemende) Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov op de Krim tegenover televisiestation ART. Hij zei dat er al bijna tweeduizend Russiche soldaten naar een militaire luchthaven nabij Simferopol zijn overgevlogen.

Toertsjinov zelf heeft Moskou beschuldigd van agressie tegen zijn land. Hij zegt dat Moskou troepen op de Krim heeft ontplooid en "probeert Kiev tot een gewapend conflict te provoceren". Toertsjinov heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen op te houden met provocaties en voegde eraan toe dat het Oekraïense leger die provocaties "niet beantwoordt".

Dit alles wijst erop dat het Kremlin een vuist wil maken tegenover Oekraïne. Kiev twijfelt daarom niet langer om Rusland openlijk te beschuldigen van een "militaire invasie en bezetting", een bewering die de huidige crisis een nieuwe dimensie geeft.