Oekraïne vraagt dat Veiligheidsraad samenkomt

De spanning op de Krim, het schiereiland in het zuiden van Oekraïne, loopt voort op. De nieuwe Oekraïense beleidsploeg wil dat VN zich buigt over de zaak, de Europese Unie roept de betrokken partijen intussen op tot kalmte. Vanmorgen bleek dat twee luchthavens op de Krim bezet worden door Russische manschappen.

De nieuwe regering in Oekraïne heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om zich in een extra sessie over de kwestie te buigen. Oekraïne hoopt dat grootmachten zoals Groot-Brittannië en de VS zich zullen engageren om de territoriale integriteit van het land te garanderen.

"We vragen dat de VN-Veiligheidsraad de toestand van de Oekraïense grensregio's volgt, onder meer de republiek van de Krim. De huidige toestand vormt er een gevaar voor de internationale vrede en veiligheid", zei interim-president Oleksander Toertsjinov.

De Europese Unie heeft alle betrokken partijen intussen opgeroepen tot kalmte. "De situatie in de Krim moet op het politieke niveau worden opgelost, en dit kan alleen gebeuren door een dialoog tussen de verschillende betrokken partijen. (...) Intussen willen we dat alle partijen zich kalm en terughoudend opstellen en de integriteit van Oekraïne respecteren."