Ook commissaris Barnier wil Barroso opvolgen

Na de oud-premiers Dombrovskis en Juncker heeft nu ook de Franse eurocommissaris Michel Barnier zijn kandidatuur ingediend om een gooi te doen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Barnier diende vrijdag zijn kandidatuur in bij de EVP.

Barnier, die in Frankrijk korte tijd minister van Buitenlandse Zaken is geweest en nu Europees Commissaris voor de Interne Markt is, krijgt uiteraard de steun van zijn Franse partij UMP en ook van de conservatieve partijen uit Hongarije en Slovenië.

Eerder hadden de Letse oud-premier Valdis Dombrovskis en de vroegere Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker al hun kandidatuur ingediend bij de EVP, de koepel van christendemocratische en conservatieve partijen waartoe ook CD&V en CDH behoren. Kandidaten kunnen nog tot 5 maart hun kandidatuur indienen en op 6 en 7 maart vergadert de Europese Volkspartij dan in Dublin om een kandidaat te kiezen.

In de campagne voor de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei schuiven bijna alle Europese politieke partijen een kandidaat naar voren om eind oktober José Manuel Barroso op te volgen. Zo duidden de liberalen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt aan en wordt de Duitser Martin Schulz zaterdag in Rome genomineerd als kandidaat van de socialisten. De groenen hebben met José Bové en Ska Keller een duo naar voren geschoven.

De politieke familie rond de Britse conservatieven duidt geen kandidaat aan, uit protest tegen het "federalistische" karakter van het proces.