Oscar van de herkansing: Beste film

In de lange geschiedenis van de Oscars zijn er meerdere films geweest die hun favorietenrol niet hebben kunnen waarmaken. Volgende films waren allemaal genomineerd voor de Oscar voor beste film, maar de Academy koos voor een andere winnaar. Onze redactie speelde zelf voor Academy en we wezen vijf films aan die een tweede kans verdienen. U beslist wie de Oscar van de herkansing in de wacht mag slepen.

1995: "Pulp fiction" | Uiteindelijke winnaar: "Forrest Gump"

Jules en Vincent werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace. Vincent komt in de problemen als hij Mia, de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch, die Wallace belazert en er met z'n geld vandoor gaat.

  • Regie: Quentin Tarantino

1972: A clockwork orange | Uiteindelijke winnaar: "The French connection"

Een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

  • Regie: Stanley Kubrick

1980: "Apocalypse now" | Uiteindelijke winnaar: "Kramer vs. Kramer"

Ten tijde van de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om kolonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle intrekt, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

  • Regie: Francis Ford Coppola

1999: "La vita e bella" | Uiteindelijke winnaar: "Shakespeare in love"

De jonge schrijver William Shakespeare heeft problemen met zijn laatste werk "Romeo en Ethal de Piratendochter". De jonge en rijke Viola is een groot fan van Shakespeare, en droomt ervan om actrice te worden. Vrouwen zijn echter niet toegestaan op het toneel, dus verkleedt ze zich als jongen, en krijgt ze de rol van Romeo. Wanneer zij en William verliefd worden heeft hij eindelijk de inspiratie om zijn toneelstuk verder uit te werken.

Regie: John Madden

1994: "The piano" | Uiteindelijke winnaar: "Schindler's list"

Ada kan niet praten en woont al een tijd alleen met haar dochter. Ze brengt elke dag uren door met het spelen op haar piano. Dan wordt zij uitgehuwd aan Stewart, een man die in Nieuw-Zeeland woont. Eenmaal daar aangekomen met haar dochter en piano, besluit Stewart deze te verkopen aan landverkoper George. Ada is hierdoor zo treurig dat ze afschuw voelt voor Stewart. George vraagt haar om les, zodat ze haar piano kan terug terugverdienen. Maar daar zitten ook andere voorwaarden aan vast. Eerst voelt ze ook afschuw voor hem, maar langzamerhand begint ze een intieme relatie met hem.

  • Regie: Jane Campion