Standard & Poor's positiever over België

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de vooruitzichten voor België verhoogd van negatief naar stabiel. De rating zelf blijft behouden op AA.

De verhoging van de vooruitzichten betekent dat S&P de kans kleiner acht dat het die AA-rating in de toekomst zal verlagen. Concreet zegt S&P dat die kans nu kleiner is dan een op de drie.

De kredietbeoordelaar verwijst onder meer naar het "institutionele kader", dat gestabiliseerd is. "De goedkeuring van de zesde staatshervorming laat een toegenomen voorzienbaarheid en efficiëntie voorspellen van het openbaar beleid."

Dat opent volgens S&P de weg naar een versnelling van de hervormingen, wat de economische groei op middellange termijn ten goede moet komen. S&P wijst er daarbij op dat België al maatregelen genomen heeft om de loonkosten terug te dringen en de competitiviteit van de export te versterken.

"Opwaartse dynamiek voor België"

Volgens minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is de verhoging door S&P voornamelijk te danken aan de werking van de regering. "Wij zijn gezakt van een rente van 6 procent naar een die net boven de 2 procent zit ", zegt hij. "Wij verdienen echt krediet als debiteur op de internationale markt, maar dat is de bedoeling van de hele oefening. Zo zullen we bij het begin van de volgende regering spijkers met koppen kunnen slaan en ons land voort op de goede weg zetten."

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) spreekt in een persbericht van een opwaartse dynamiek voor België. "Ons land krijgt internationaal opnieuw meer vertrouwen, de economische groei zet zich door en het ondernemersvertrouwen staat het hoogst in drie jaar", klinkt het.

De Croo wijst er ook op dat er eerder al positieve cijfers kwamen van onder andere de Europese Commissie en de Nationale Bank. "Dit betekent niet dat het werk af is", zegt hij. "We moeten de volgende maanden en jaren blijven focussen op de versterking van onze economie en het aanscherpen van onze concurrentiekracht, zodat bedrijven kunnen blijven groeien en nieuwe jobs kunnen creëren. Dat is de enige weg om de welvaart in ons land te vergroten."