Steeds vaker losgeld geëist voor kunst

Elke week gebeuren in ons land verschillende kunstdiefstallen. Steeds meer slachtoffers betalen losgeld aan de daders om hun waardevolle werken terug te krijgen, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het aantal kunstdiefstallen in ons land blijft min of meer op dezelfde hoogte, maar de waarde van de gestolen werken neemt fors toe. "In 2012 werd gemiddeld om de zes weken een doek gestolen met een waarde van 500.000 euro of meer", zegt Lucas Verhaegen van de centrale dienst kunstdiefstallen van de federale politie in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Hij wijst erop dat dieven kleinere kunstwerken met een waarde van 1.000 tot 5.000 euro nog vrij gemakkelijk kwijtraken."Grote werken van bekende meesters niet. Die worden steeds vaker na verloop van tijd opnieuw aan de eigenaar of de verzekeringsmaatschappij te koop aangeboden", weet Verhaegen. Dat fenomeen heet "artnapping", waarbij de dieven zich tevreden stellen met een bedrag van 5 tot 10 procent van het gestolen werk.