Ter Beke ziet omzet en winst dalen door paardenvleesschandaal

Ter Beke, de Belgische producent van vleeswaren en bereide gerechten zoals Come a Casa, heeft in 2013 een omzet gehaald van 407,2 miljoen euro en een winst geboekt van 6,2 miljoen euro. Dat is respectievelijk 3,3 en 24,4 procent minder dan een jaar eerder. De voedingsproducent wijst het paardenvleesschandaal aan als schuldige voor het mindere resultaat, maar ziet het vertrouwen van de consument gestaag groeien.
BELGA

Ter Beke produceert vleeswaren en bereide maaltijden. De omzet in deze laatste divisie daalde sterk met 15,2 miljoen euro (-11,4 procent) als gevolg van een daling in het consumentenvertrouwen door het paardenvleesschandaal dat begin 2013 uitbrak. De omzetstijging in de divisie vleeswaren van 1,3 miljoen euro (+0,4 procent) kon de omzetdaling in de bereide maaltijden niet compenseren.

Ter Beke klokte daarom in 2013 maar af op een nettowinst van 6,2 miljoen euro. Het bedrijf boekte in 2012 nog 8,2 miljoen euro winst. Ondanks de winstdaling behoudt het bedrijf zijn dividend op 2,5 euro per aandeel.

Ter Beke startte in 2013 samen met het Franse bedrijf Stefano Toselli onder de naam "The Pasta Food Company" met de bouw van een nieuwe fabriek in Polen. Deze joint venture zal zich vanaf het derde kwartaal van 2014 richten op de verkoop van pastamaaltijden en lasagne in Centraal- en Oost-Europa. Dat moet er samen met het traag herstellende consumentenvertrouwen in bereide maaltijden toe leiden dat het resultaat van 2014 dat van 2013 overtreft.

Bij Ter Beke werken 1.700 mensen, verspreid over zeven vestigingen in België en Nederland.