Twee luchthavens op de Krim bezet

De spanning op de Krim, het schiereiland in het zuiden van Oekraïne, loopt verder op. Twee luchthavens zouden nu gecontroleerd worden door Russische manschappen, de regering in Oekraïne heeft het over een "gewapende invasie".

Rusland heeft grote strategische en militaire belangen op de Krim. Zo is Sebastopol de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. Er is daar ook een kleine luchthaven, waar volgens verschillende bronnen Russische militairen gearriveerd zijn. Dat zou zijn om het invliegen van strijders, aanhangers van de nieuwe regering in Kiev, naar de Krim te voorkomen.

Eerder waren er ook al gewapende Russische mannen gesignaleerd in de luchthaven van Simferopol op de Krim (foto's). Er is sprake van een 150-tal mannen, de meesten in gevechtsuitrusting en bewapend. Hier zou het gaan om Russische "vrijwilligers" en niet om "officiële" Russische troepen. Ze patrouilleren langs het gebouw en houden ook de controletoren bezet. Voorlopig zouden de vluchten van en naar Simferopol wel gewoon plaatsvinden.

"Gewapende invasie"

De Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, heeft het op zijn Facebookpagina inmiddels over een "gewapende invasie en bezetting door Russische troepen".

De spanning op de Krim loopt dus verder op. Rusland erkent het nieuwe regime in Oekraïne niet, en gaat er vooralsnog van uit dat de verdreven president Viktor Janoekovitsj nog steeds in functie is. Voor vanmiddag heeft Janoekovitsj een persconferentie aangekondigd in Rostov-aan-de-Don, in Rusland maar niet zo ver van de Oekraïense grens.

Als effectief blijkt dat Janoekovitsj "officieel" in Rusland verblijft, zal Oekraïne om zijn uitlevering vragen.