Uitbetaling nieuwe schijf internationale hulp voor Cyprus in het gedrang

Het Cypriotische parlement heeft een omstreden wet over de privatisering van de belangrijkste openbare diensten donderdag niet goedgekeurd. Mogelijk komt daardoor de uitbetaling van een nieuwe schijf internationale hulp voor het eiland op de helling te staan.
AP2013

Cyprus bevond zich een jaar geleden aan de rand van het faillissement. In maart 2013 verkreeg het een internationaal reddingsplan. Dat was goed voor 10 miljard euro, maar er zijn strenge voorwaarden aan gekoppeld, zoals de privatisering van de belangrijkste openbare diensten. De stemming zou dus de uitbetaling van een nieuwe schijf van 236 miljoen euro van de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF) in het gedrang kunnen brengen.

Volgens de Cypriotische openbare televisie zou de komende dagen een nieuwe stemming kunnen plaatsvinden, mochten de internationale donoren slecht op de beslissing reageren. Een andere mogelijkheid zou zijn dat president Nikos Anastasiadis opnieuw met de trojka moet gaan onderhandelen over het privatiseringsakkoord.

Om de tekst goed te keuren, volstond een eenvoudige meerderheid. Uiteindelijk stemden 25 parlementsleden voor, 25 tegen en waren er vijf onthoudingen. De oppositie was tegen de tekst gekant. De regering hoopte niettemin dat de centrumrechtse partij Diko, die donderdag uit de meerderheid stapte, voor het ontwerp zou stemmen, samen met de rechtse partij Disy die aan de macht is. De parlementsleden van Diko beslisten zich echter te onthouden, nadat de regering sommige van hun amendementen had verworpen.