Vlaming scoort gemiddeld 62% op verkeerstest

Meer dan 56.000 mensen hebben al deelgenomen aan de verkeerstest van Radio 1 en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Gemiddeld scoren zij 12,4 op 20 op de test die vooral de recente wijzigingen in de wegcode test. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) erkent dat de score beter kan, "maar automobilisten om de zoveel jaar hun rij-examen laten herdoen, is nog niet aan de orde".

20 vragen over de wegcode oplossen in een beperkte tijdspanne blijkt voor vele Vlamingen niet simpel. Ook niet voor minister van Staat Mark Eyskens (CD&V), die 5 op 20 scoorde. Volgens Eyskens, inmiddels 80 jaar, druisen verschillende regels in tegen het logisch denken.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet, die de test bewust nog niet had ingevuld, reageerde in "Hautekiet" dat ouderen vaak slechter scoren qua kennis over de wegcode, "maar het wel vooral jongeren zijn die ongevallen veroorzaken".

Wathelet wil dan ook om de tien jaar, tegelijk met de vervanging van het Europees rijbewijs, via een brochure de kennis van de automobilisten opfrissen. Aan het "levenslang rijbewijs" raakt hij voorlopig niet.

"Aanpassingen zijn duidelijk niet zo goed gekend als de basisregels van de wegcode. Toch is een rij-examen om de zoveel jaar nog niet aan de orde, maar op termijn zal het wel op Europees niveau worden besproken."

Zelf deelnemen aan de test kan nog steeds op de website van Radio 1.

Meest gelezen